《愛.死。機械人》:其實都幾參差

一上架即刻俾人推到上神作,講真當中有好有差,因為全部都係動畫短片,分分鐘片長仲短過你電影節睇嘅動畫短篇集,有頗多幾無聊吓;喺短短十分鐘入面都好難講到一個好故事,只不過選取重頭戲部份。

好者又未至於去到神作地步,只不過作為一套電視片集,畫功咁認真咁超前,係大開眼界嘅。

18集入面,全部都有唔同畫風,最犀利當然就係立體電腦動畫,如頭尾兩集《Sonnie’s Edge》、《The Secret War》都相當精彩,最好評果集《Beyond the Aquila Rift》唔止畫功嘆為觀止,仲有齊起承轉合,拍「曳曳」場面都勁有幻想空間,拍成一套電影長片都仲得。《The Witness》雖然真相唔難估到,但完全將紅磡同黃埔景神還原,香港觀眾應該會投入。

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

個人最鍾意係《Zima Blue》,喺十分鐘講到個咁完整故事,出人意表又有少少感動,睇完仲覺得餘音裊裊,畫功未必係最好果集,勝在意念好正。

其他好多就真係無無聊聊,冇頭冇尾,好似一條長預告或者movie clip咁;睇就幾過癮,話令人難忘就真係難做到。例如想玩《狂野時速》系列嘅《Blind Spot》、有埋真人嘅《Ice Age》、啱啱入高潮位就完嘅《Fish Night》、無無聊聊嘅《When the Yogurt Took Over》同《Alternate Histories》直頭睇到想飛。

同埋,其實入面好多故事同「愛」「死」「機械人」都冇關係。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

發表迴響