超能復仇:舊酒新瓶竟然都正!

超能復仇

睇文前留意喇!

「晞。觀影記事」Patreon加強版已經開幕,精選深度獨家電影文章,請即訂閱:https://bit.ly/2TS6BiE

 

英文片名:Upgrade

 

好多讀者同我講,如果鍾意《隱形客》《兒凶》、《恐懼鬥室》就一定要睇埋導演前作《超能復仇》,一個半個講我未必會即睇,人人咁講即刻搵嚟睇,果然係眼前一亮!

故事講個男人老婆被謀殺後,做手術變成超級機械人,搵返仇人報復。係,呢個故事千篇一律,好多戲都玩過,更癲如《Crank》、《爆機特攻》都有,但呢套嘅動作場面都玩得好刺激,尤其是幾個「極速動作」主觀鏡頭,睇到熱血沸騰!

當然,有Leigh Whannell就唔會單單係套動作Cult片,《超能復仇》背後講嘅嘢都好爆!當人類過度依賴科技同機械,唔止冇曬私隱,仲成為AI工具時,呢個世界會變成點樣?當我哋為咗方便可以將一切俾曬電腦時,佢哋背後做咗嘅手腳,你又點會預計到?

你睇睇吓以為《超能復仇》不過都係另一套《智能叛變》時,最後五分鐘繼續顛覆你思維,個局中有局嘅真相絕不比《智能叛侶》(Ex Machina)失禮,又或者講兩套個信息遙遙呼應,單單用呢五分鐘顛覆曬成個故事,而玩個出人意表扭橋係完全言之成理,再一次睇到你目瞪口呆。喺無孔不入嘅科技下,乜嘢係真、乜嘢係假?你所睇到嘅嘢,係你控制緊科技,定係科技控制緊你,俾你睇佢想你睇嘅嘢?真兇係邊個,又係咪單單「真兇」咁簡單?

呢類「升級自己復仇」、「機械人叛變」嘅戲係有好多,《超能復仇》動作場面拍得新鮮感之餘,結局嘅震撼力,對上一次有咁驚艷我諗係要數到《智能叛侶》。

 

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:https://payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

 

【最新旅遊文章】南美首都皆失望?(Part 4):哥倫比亞波哥大|從犯罪天堂到最安全城市

【最新旅遊文章】我心目中9大最美湖泊推薦(下篇)|最愛加拿大湖光山色!

 

感謝各位支持,小弟執筆之原創小說,私人貨存已全部售罄,有意者繼續可到此文章內的連結購買!

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響