喺九龍公園室外池游到水,係識游水嘅第一步

swimming

我聽到,有個教練同班學生咁講,理由係,因為個泳池三尖八角之餘,最大原因係泳池多人到極點,你要游,就要好似玩障礙賽咁,甚至,游到一半你可能要由蛙式轉自由式,更誇張只係可以踢腳,因為,多人到你太大動作會踢到人。又或者,你要左閃右避,先至唔會俾人撞到。我幻想,有朝一日應該會變成內地水上樂園果種「People mountain people sea」嘅情景。

去過好多個泳池,九龍公園泳池嘅人流之多,我諗都數一數二喇,當然,仲有斧山道同佐敦谷都幾誇張,但都唔及「九公」。

其實我都同意,情況就如你要學踩單車咁,以為最簡單最直線嘅大圍/ 馬鞍山至大尾篤路段,其實人又多、屎忽鬼又多,橫衝直撞以為自己玩緊GTA亂咁片車,唔知自己只係踩單車,冇返咁上下技術,你好易會炒車。挑戰到呢段香港最易,其實幾乎最難路段,你已經係學識踩單車了。

作為一個超愛水上活動、去水上樂園嘅人,我竟然唔識游水。所以,由去澳洲之前,我已努力學游水,乜式都好,我只想落到水最起碼識游唔會浸死,又俾錢又自學咁搞咗六七年終於學識,成為人生最持之以恆嘅一個活動。好多謝九龍公園呢個池,由我喺1.2米都差D浸死,到今日我可以同呢班屎忽鬼鬥左閃右避,你撞我時、我踢返你,我唔可以話好叻,但總算游到了。

游咗咁多年,去過好多個泳池,睇住香港D公共泳池真係愈嚟愈多人,尤其是今年已去到一個頂點。我相信今年天氣特別熱,係一個原因,香港愈嚟愈多人,都係另一個原因。尤其是,喺九龍公園泳池見到最多種族,我唔講係咩種族,一陣又俾人話我歧視,唔肯包容,但有時真係好嬲,做得多最多騎呢、冇公德心行為,就係呢一班人。諗吓九龍公園個位置,我諗你會估到我講咩人,唔係強國人。早排,我直頭見到有班阿叔同呢班人開波,幾乎打交。我相信,如果真係打,佢地真係會贏,唔係班阿叔,係果班人。

另外,我都係由邊企邊游、間中怕水深要同一深度咁打橫游,但我會望望附近有冇人先咁做,直至今日成功游到,所以我唔會歧視人哋打橫游或者企池中心,但唔該,咁做前,顧及其他人,成個池唔係你玩曬。

仲有,呢度係泳池,唔係水上樂園,請分清楚呢樣嘢。

 

「有故事的旅人」Facebook Page:
www.facebook.com/360.days.in.australia

「晞。觀影記事」Facebook Page:
www.facebook.com/jackyheimovie

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s