我好羨慕你哋唔係「去旅行」,係「去生活」

【睇文前留意喇】

 

🗿🇨🇱🇧🇴🇵🇪🇨🇴🗿
第11場分享會即將舉行,9月1號約定你!詳情:goo.gl/VnjVmc

 

37822392_2066510213423589_867374374913572864_n

其實我好驚大城市啲hostel,遇親九成唔係癡線佬就係party guy/ girl,一係毒撚戇鳩鳩喺房訓幾日唔知做乜。但喺哥倫比亞真係周街都識到人,而且個個正常兼friendly。

南美好多團都要有一定人數先出到,結果大家都要周街搵人湊人數。喺hostel個bar搭訕join團失敗,反而因此識到一班人。由點解只有西方男配亞洲妹、從冇(少)見西方女配亞洲仔(sosad),到意粉點整最好味,到德國人點解咁多假、華人點解咁鍾意鴨仔團、到我話香港年假平均得十日係咪講大話--佢哋死都唔信,覺得我吹水,話如果年假得十日你哋覺得冇問題唔去示威遊行係你抵死(so99sad),再到必備嘅玻利維亞中伏事件,呢啲文化衝突永遠都係最正話題。

當中,冇諗過人生會識到一個索馬里人,話你知海盜問題唔係新聞講咁樣,抹黑典型化一個地方手法正如北韓咁。或者佢係當地人有少少偏幫自己人,但新聞講嘅嘢係咪一定持平?

我唔可以話哥倫比亞係最正,因為真係好熱好熱。去咗嘅幾個國家,我始終最愛智利,但呢個幾星期識到嘅人同事、呢度嘅慢節奏,我只可以話,我唔捨得走同一定會返嚟。

當中,我最羡慕你哋成班唔係「旅行」,係「生活」。你覺得我去兩個月南美好癡線,同時人哋都覺得你好癡線,唔係話你去咁耐,係邊有人去南美去咁短?兩個月一個國家都去唔曬啦。我唔可以話全部,但識親八成嚟到南美,最少都係去一年至年半。佢哋唔係hea唔係百無了賴咁飲酒開Party唔係周圍玩,甚至去嘅地方仲少過我,因為佢哋係真正咁「生活」。

大家都係咁上下年紀,廿到尾三十歲頭,但西方人唔會同你講三十歲要穩定,反而係去異國一年半載,學西班牙文、學跳舞、學整南美菜,gap一年兩年唔係廢青(中),係活得更精彩。

我哋如果辭職去一個月旅行,喺僱主眼中係十惡不赦嘅人,去一年半載你一係一生從此玩完,一係你嘅人生要重頭來過。但,佢哋唔係,去完一年兩年(唔係半載),佢哋嘅經歷係有用,或者利用自己見聞去搞生意,或者單係寫返旅遊故事已經可以衣食無憂(識到幾個外國旅遊blogger真心覺得香港做呢行有幾咁乞衣,呢一點遲吓再分享),仲喺僱主眼中會加分,甚至係俾你停薪留職去闖蕩,因為僱主覺得,咁樣先可以留住一個好員工,有見識有經歷先係成大事嘅人,而唔係讀十萬個學位就掂。

假期呢樣嘢,西方人會覺得自己年假得六七星期好唔人道,喂大佬我去個婚禮都搞幾日,飛一飛都冇咗兩星期啦,但原來我哋七日都係合法,硬係會覺得匪夷所思,點解呢啲公司、呢個社會可以留得住人?我好難同佢哋解釋,當成個社會、成個文化都係咁時,呢一個問題就已經唔係問題,當然,我都唔講OT冇補水、有十日假都未必俾你連住放呢啲咁癡線文化。

最諷刺嘅係,我哋搵餐廳時,索馬里朋友話唔好俾我揀,因為我係香港人,香港人喺佢哋之中係最有錢嘅一個。原來,佢哋係咁諗,因為知道香港物價全球數一數二,一定好有錢啦!我話,癡線,喺你哋成班歐洲人之中,我哋幾乎係第三世界國家。再講落先知,佢哋知道日本人係Work machine、Work slave,從冇諗過香港都係咁,以為我哋同歐洲一樣,生活比較輕鬆、人工都好高。

我哋好驚訝點解西方人好似乜都識,連啲唔知咩小國嘅天文地理風土人情都咁熟、一個國家有乜世界之最隨口都講得出時,佢哋唔係因為讀過好多個學位、飽閱群書,甚至分分鐘大學學位都冇個,正因為佢哋真正喺果個地方生活過、旅居過,自自然然就會有所認識,但對於亞洲人嚟講,一個小國邊度係首都、果個地方曾經發生過咩事、南美菜到底點整出嚟,Who fucking care?呢啲嘢幫到你搵錢咩?幫唔到呀,幫唔到做咩要浪費時間去知去學?

同佢哋傾得多計,係可以擴闊到眼界,但傾得愈多愈覺得自己生活嘅地方有問題而無能挽救同改變,再加上佢哋覺得你講嘅「真實生活」係誇張係吹水時,傾傾吓都幾無奈。

當然,我知道,呢度有啲朋友,可能都會覺得我以上講嘅嘢係吹水。

當然,我都知道,我以上講嘅「西方人」係exclude美國的,I (we) know that feeling bro.

每一次識到一班新朋友,佢哋原來已經住咗一兩個月,而我一兩日後就要轉地方時,除咗唔捨得,我都喺度諗,點解我哋要咁樣「去旅行」法?

 

【延伸閱讀】外國人點睇我哋假期系列:又一句is that even fucking legal?

【延伸閱讀】How long is your trip?

 

小弟用五年時間籌備的小說反應熱烈,首兩批貨已火速售罄,最後數箱歡迎直接下單:goo.gl/J9QdBR

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】

【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s