Westworld 西部世界 (Season 1)

westworld

實在太多讀者同我熱推呢套劇,咁我成日「昆」大家睇咁多戲,大家咁樣推薦,我冇理由唔俾反應架?所以,幾忙都好,我最後都用咗接近一個月時間睇完呢套嘢,但最後果幾集幾乎係一日內chur完,爽嘅。

講真,第一集意念係爆嘅,但之後中間果幾集就硬係差啲去唔到個高潮位咁,係有少少悶。而且,呢類「人工智能覺醒」、「機械人叛變」、「反思真我假我」嘅故事拍過好多,初頭睇都唔覺得有咩新意,當中人工智能反思世界真偽嘅情節,我覺得反而比唔上其中一套我嘅All-time favourite《真人Show》,講一個「演員」唔知自己係「演員」,最後決定突破攝影棚去睇吓外面世界,算係Jim Carrey較有發揮嘅一套戲。

曾經覺得自己好黑仔,的確我都有反思過呢個問題,到底我嘅人生係咪假嘅?係咪背後有個「造物主」控制緊自己有個咁嘅爛劇本?冇可能人生每一樣嘢都咁戲劇性喎!你可能覺得我癡癡地線,但當一個人黑到極點、幾乎超越咗常理可以接受時,你都會質疑自己呢段「戲劇人生」係咪真,所以睇《真人Show》時我係極鍾意嘅。

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

拉得遠咗返返嚟,開頭悶悶哋,但係「老蘭」家族點會俾段咁普通嘅故事你?由第七集結局開始,幾乎集集扭、集集有爆點,完全係一個「Mind-fuck」嘅故事,睇到我金睛火眼嘆為觀止,去到最後一集以電影片長兼氣度去解釋一個極級悲劇故事,不斷扭上扭上扭上扭上扭,扭到最後一分鐘都要再扭,仲要加多個彩蛋話你知仲有得再扭,扭到有一刻以為我睇完會有人走入嚟話自己原來都係接待員Holy Shit。

睇到最尾,原來成個故事唔單止講叛變、講覺醒咁簡單,仲牽涉好多更深層次嘅問題,覺醒之餘都不忙親情、覺醒之餘都不忘奉行造物主嘅使命,人之所以為人,係因為我哋有獨立意識,但有獨立意識又係咪代表自己係自由?結局一班角色幾乎冇邊個有好下場,就算明顯「下集再戰」,呢刻個個都係悲劇收場,人又好接待員又好,自以為自己自由,但其實都係困喺一個囚牢入面永不翻身,呢個意念係極正嘅。

係,初頭的確係好悶,但我鍾意成個故事架構會慢慢鋪個世界觀出嚟,初頭同你講玩法係冗長咗少少,尤其頭兩集將同一件事係咁loop係有少少重覆,諗返呢一堆嘢又真係需要,當佢搞到你loop到開始唔知去緊咩故事線、咩時空時,就係最神奇妙算嘅一刻,成個世界觀就此建立出嚟,都有少少俾觀眾代入咗接待員身份:你睇緊嘅嘢唔係你所想嘅嘢、你自以為係真嘅嘢都係假嘅,最終「造物主」都係「老蘭細佬」。大結局扭橋扭到目瞪口呆,但最扭最震撼果個絕對係「黑衣人真正身份」,成功俾你fake足九集半,但諗返又完全言之成理,甚至令你想重新睇一次。

到最後,人之所以為人,人有意識去做自己所想嘅事,都係因為我哋曾有悲劇在身、對自身有所不足,而試圖要去突破、要去挑戰呢一堆困難,先令你有一個活下去嘅目標,都係俾呢班接待員活下去嘅真意。諗返以前覺得自己人生實在太黑仔太戲劇性,可能呢個都係我活下去嘅真意?(笑)

真心,單係最後一集嘅調度,我覺得「老蘭細佬」可以試吓出嚟拍套真真正正長片,應該不比阿哥專美。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響