南美獵奇食事:哥倫比亞估你唔到嘅亞洲菜

【睇文前留意喇】

 

🗿🇨🇱🇧🇴🇵🇪🇨🇴🗿
第11場分享會即將舉行,9月1號約定你!詳情:goo.gl/zgk9S5

 

p_20180715_184305_vhdr_auto188701652736168093.jpg

上次同大家分享過,哥倫比亞食自助餐最搶手、堪比香港出生蠔果碟竟然係炸薯條,事隔幾日再食另一樣嘢,又再次突破我想像。

大家估吓呢碟係乜亞洲菜?

拿,豉油炒嘅,個底係闊條麵(Fettuccine)嚟嘅,有牛肉雞肉豬肉嘅,食落係90%咸10%甜嘅。










頂,原來係Pad Thai嚟!我差啲以為上錯菜!😂

唔知大家會唔會同我一樣,去西方國家嚟個長旅行,去到一半都硬係想食返中餐,唔理佢係正宗定係大家口耳相傳、一邊食一邊屌,但都好過食老麥嘅「鬼佬中餐」,你點都會想食一兩餐。南美嘅中餐其實唔差,例如我喺智利食過好好味嘅水餃麵,更加唔好講秘魯由廣東華僑獨創嘅「秘魯中菜」--唔係我作,堅有呢個名。

講緊呢碟,其實擺到明係秘魯嘅炒麵(Tallarin),雖然佢哋炒麵多數都係用粗麵去炒,有啲根本係Fettuccine嚟,但唔緊要,最重要食落有「家的味道」。而且,秘魯嘅炒麵都變化多端,有一次仲俾我chok到個「濕炒炒麵」,唔係最傳統嘅乾炒炒麵(一般都係雞肉炒麵--Tallarines con pollo)。如果對中餐念念不忘,去到秘魯,尤其是首都Lima,一定最少要食一次。

嚟到哥倫比亞嘅中餐,就真心仲衰過歐美嘅「鬼佬中餐」,無論你嗌個咩麵,都擺到明係秘魯炒麵,甚至你去日本餐廳叫個炒烏冬,佢都係俾呢兜嘢你。

日式炒烏冬咁樣出,我都接受到,之但係喺一間聲稱「正宗泰國餐廳」出碟「豉油王Pad Thai」,又真係估你唔到。Pad Thai的確唔一定茄汁炒,都有啲會用甜豉油,咸炒都已經夠古怪,仲要咸到你眼淚水都標埋。

重點係,Pad Thai麵底唔係金邊粉,而係疑似Fettuccine嚟?

我唔熟泰國飲食文化,大概有一種Pad Thai真係咁而我不認識。😂

 

【延伸閱讀】南美獵奇食事:鬼佬中餐食得多,鬼佬壽司又如何?

【延伸閱讀】南美獵奇食事:喺哥倫比亞食自助餐,最搶手竟然係…?

 

小弟用五年時間籌備的小說反應熱烈,首兩批貨已火速售罄,最後數箱歡迎直接下單:goo.gl/J9QdBR

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】

【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s