北京環球影城2021年開園

北京環球影城

北京環球影城終於嚟真!又南韓又俄羅斯,最後北京開先!喺日前就宣佈將會喺2020年底建成,2021年開園,成為全球第五個環球影城。經過上海迪士尼比驚喜更驚喜之後,真心我係好期待呢一單嘅,話曬大陸冇嘢威,最緊要夠大,夠位夠多嘢玩,呢一點上海迪士尼完勝香港迪士尼。

就目前公佈內容,北京環球影城就不如上海迪士尼咁多創新、獨有園區,都係同其他差唔多,分別有荷里活區、《侏羅紀公園》(唔係「世界」)、《未來水世界》、《變形金剛》《迷你兵團》(唔係《壞蛋獎門人》)、《功夫熊貓》《哈利波特》

除咗《功夫熊貓》,幾個園區都同其他Park差唔多,當中就唔知《哈利波特》係用Orlando最新設計,定又係大阪玩到爛果個,而《侏羅紀公園》同《未來水世界》,斷估唔會用返做足十年果壇掛,點解唔出加州環球影城今年最新果個?同時,影城都會有兩間酒店、商業街,將會係北京首個國際性大型主題公園。

北京環球影城將會開喺通州區,位於北京市中心東南面,睇地圖遠得去到「六環」,如果有去開北京應該知幾遠,希望到時有交通直到啦。

【延伸閱讀】朝聖美國 X 日本三大樂園Halloween

【延伸閱讀】新加坡環球影城的失望朝聖

【延伸閱讀】五度朝聖Universal Studios – Halloween Horror Nights 2018:電影鬼屋夠驚喜、原創鬼屋更驚喜!

【延伸閱讀】美國電影遊

【延伸閱讀】上海迪士尼全攻略(Part 2):遊園建議及酒店推薦

【延伸閱讀】相信別人前請先自己消化一下:這是真正的上海迪士尼

請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章! 🙂


原創小說已於香港正式上架,各大書局均有代售,海外讀者亦可於網上書店購買,詳情請看:goo.gl/3g4Hk8

 

全新自製Postcard正式開售,歡迎下單!詳情請看:goo.gl/Dfmpbc

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】

【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響