Dark(《闇》第一、二季):「We Connect」的真正定義

近年玩Time Travel「Fix返條Timeline」嘅戲好多,去到《復仇者聯盟4:終局之戰》更自創全新「Fix返條Timeline」玩法,但講到複雜,呢套《Dark》都算係世界級。

四個家庭、N個時空(唔講有幾多個啦,睇睇吓真係Blow my head off,咁搞法可以玩到石器時代),再加埋看似唔關事嘅人,最終原來都有關係,n線劇情連環緊扣,絕無誇張,第一季為咗要睇得流暢,啲人物關係我睇到要take notes。睇到第二季先分得清邊個打邊個。

幾鍾意套劇將「宿命論」推向極致,人嘅一生都係一個既定嘅劇本,你要依住上帝(造物主)嘅劇本去行,即使你回到過去企圖改變呢個劇本,你「決定回到過去」嘅呢個決定,都係劇本嘅一部份,你自以為改變咗過去,其實都係同未來連貫,都係「劇本」嘅一部份,正宗係「We connect」。

將時空交錯故事玩到好宗教好哲學嘅角度,睇睇吓又幾有新鮮感。唔駛跟一般嘅「玩法」,唔可以兩個「我」同時喺一個時空,今日嘅「我」可以同未來嘅「我」溝通,而未來嘅「我」就係要確保今日嘅「我」要做到某一樣嘢,先唔會影響到未來。更誇張嘅係,今日嘅「我」會遇到過去嘅阿爸阿媽,眼前呢個細路,竟然係自己上一代,繼而牽涉到亂理同道德問題。睇睇吓甚至覺得呢班人好淫亂,喺度就唔劇透啦,又或者講,以呢套劇複雜程度,都幾難三言兩語劇透俾你聽。

講到底,到底係有雞先定有蛋先嘅問題:到底呢個世界時序係過去嘅「我」促成,定係未來嘅「我」教過去嘅「我」而做?呢個「我」到底係邊個時空先彈出嚟?一直都好信命,都好鍾意睇呢類宿命論嘅題材,但呢套悲到一個極點係「宿命」至此,一時之間都難以招架--當你知道親人幾時死,甚至自己幾時死,更甚是親歷過自己最愛嘅人死,當你有機會回到過去,想挽回一切時,竟然發現有好多外在因素係改變唔到呢個事實,到頭來原來唔可以「Fix返條Timeline」,Time Travel都係「宿命」。

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

到底成件事係喜係悲,希望第三集可以揭曉到。從未試過,睇一集劇好似細個上幾堂Maths(小弟係文科生)咁累,難得一見。

坦白講,我睇完第一季淨係覺得好好睇,但唔知到底自己睇咗乜,第二季係覺得更好睇、節奏更明快更多爆點,自以為知道佢想做乜,點知最後一集最後一個鏡頭又拉出更多疑問,好似咩都冇睇過咁。據聞呢套嘢只會拍三季,到底有冇可能喺一季內解釋咁多謎團?複雜到咁嘅程度,解唔到必爛、解得到應該超越「神劇」地步。

 

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響