《人造母者》(I am mother):你阿媽唔係你阿媽

大家嘅評價都幾極端,有大讚都有大彈,個人就覺得普普通通啦。一個少女自細俾機械人湊大,同佢講外邊已經世界末日咗,直至有一日有個神秘女人走入嚟,叫佢唔好信「母親」,到底邊個真邊個假?

因為「唔知出面咩環境,所以就要信眼前呢條友」個設定,幾似《末世街10號》,當然果套高班兼緊張好多,呢套睇睇吓以為係《智能叛侶》或者《太空潛航者》,原來都係果味嘢,仲有少少悶。

前大半段係幾緊張兼懸疑,成套戲就得兩個人類主角,加一個好Creepy嘅機械人。到底邊個係好人邊個係壞人,喺呢種末日式困獸鬥設題上,要靠女主角自己逐步搵出真相,係拍得幾有迫力,之但係成件事解唔解得通,就見仁見智。

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

講機械人改裝人類、「新人類」等等,有無數套同類題材,呢套唔算特別有爆炸性,而結局想講人性善惡,甚至有少少哲學色彩嘅有雞先定有蛋先問題、到底個「母親」係好唔係好人嘅開放式手法,帶動到反思,但鋪排上就有少少多餘,令結局好似搵嚟搞咁,感覺就有啲累贅喇。

早前同大家介紹疑似「搞笑版Black Mirror」嘅《擇洗溝宅男》同呢套,都係由Rose Byrne配人工智能聲,又幾得喎。睇完先知原來佢係澳洲人(呢套係澳洲片)。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響