安眠書店 You(第二季):愛你變成恨你其實一早已恨你

安眠書店

Netflix嘅劇點都有水準過大部份電影,第一季用文青式愛情故事寫個變態殺手,第二季就繼續講返上次嘅「Unfinished business」。頭尾係唔錯,尤其是第一集已經有好驚人扭橋位,的確引到我睇落去,而今次比上季描繪嘅愛情陰暗面,更加入骨更加病態,將「愛你變成恨你」但係又難捨難離、恨意同妒意交雜嘅感情刻劃得幾細緻,再將一段四角戀嘅執迷推向極致,加入少少近年流行嘅女權元素,係work嘅。

睇咗九集之後,最後一集不斷出人意表,扭來扭去顛覆埋你睇咗九集嘅認知,睇住一班癲人(我唔講邊係癲邊個唔係啦)瘋狂大扭轉,眼界大界,都好爽。

問題就嚟喇,都係一般美劇嘅通病,尤其第一季個故事可以「一季完」,你夾硬要拖多幾季出嚟,嚟不開將第一季個板斧重新寫一次,只不過加強咗少少劇力,都因為今季明顯撐唔到十集,中段拖拖拉拉,仲要搞到好似《醉爆伴郎團》咁搵返記憶,又拖多一集幾,what the hell?當你以為某角係威係勢時,期待有場大Battle時,最後竟然「咁樣樣」?當你以為發展落去會變成另一套《格雷的五十道色戒》,好似有新花款喎,似乎第三季又將個故事重頭玩一次?

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

美劇好多時就係咁,有一個好嘅意念就不斷續季再續季,然後續到好題材都變成爛下去,睇住呢個超高智慧變態殺手不斷預計到無數嘢,直頭堪比《恐懼鬥室》嘅Jigsaw,而佢明明係個窮L竟然有咁多科技時(第一季「果舊嘢」到底點由NY搬去LA),開始覺得由第一季嘅寫實變成科幻劇,你由好緊張佢俾人拉到,到好想佢俾人拉到。

成班差佬係掛住搞女人冇人查案,呢一點就幾寫實,同香港相近啦。

雖然最尾果集扭上扭上扭好震撼,但整體我都係鍾意第一季多啲。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響