Westworld 西部世界 (Season 2)

成件事唔止最後幾集不斷「扭橋」扭到有一刻我覺得自己都俾人控制緊外,更正係佢由好基本嘅「機械人叛變」故事,玩到開始處處出現宗教符號,就連進化論都有少少拉埋嚟講。一班角色處境已經唔止係有冇俾人控制,當中講到「自由意志」同人類對「長生不老」嘅渴求,加埋背後陰謀「扭橋果樣嘢」,都係對現今社會一個諷刺,確係令到個故事加曬分,唔單單係一班機械人嘅「覺醒」過程,同時都將人類善惡一面寫得好細膩,尤其睇到最後果幾集再加分。

只係,對比第一季,咁樣扭來扭去個人覺得有少少過咗火,唔止成件事可以同《Matrix》Crossover,集集去到最後都要俾個「爆點」你,而一切N年前已經計劃好曬,感覺仲勁過Jigsaw,希望最後唔會好似當年《Lost》咁玩到離題萬丈。

同埋,一間公司咁多秘密咁多陰謀咁多計劃,喂點同你打工呀?

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

不過最後一集精彩到不得了,最後廿分鐘睇到我屏息以待,用咁短時間解釋曬成堆謎團,再呼應返第一集發生嘅事,你班編劇係咪癡線架?

值得一提係,螢幕比例不斷改變,難得又符合劇情所需,不斷係咁局中有局再有局完仲有局完仲有多個局,下季如果大戰的話,真心可以學《Game of throne》咁用IMAX做大結局,「老蘭」玩慣架啦

又,2020年第三季第一集可唔可以總結返呢兩季發生過咩事,我已經睇到分唔清自己係喺現實定虛擬世界。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響