《婚姻故事》(Marriage Story):愛你變成恨你,再見可成朋友嗎?

婚姻故事

聽到好多朋友話好悶好唔得,所以一直冇興致睇,見佢咁多提名開嚟睇,個人就覺得一啲都唔悶,仲好得!

雖然叫就叫《婚姻故事》,但絕對唔係粉飾太平、Happily ever after愛情童話,真正嘅愛情就只有開場一小部份,成套戲都係講對夫婦點處理離婚,累鬥累。

結婚果時好多問題冇好好處理、對方仲喺身邊果時冇好好溝通,明明雙方都係對的人、明明大家心底裡仲係有愛、仲係唔捨得對方,但有啲嘢做咗就返唔到轉頭、講咗就只會做成永久傷害。誤會冇去好好解決,最終對簿工堂,唔應該講嘅都講埋出口,正宗係,「抹面」。

或者我從來唔係樂觀嘅人,感情路上都見過太多陰暗面,我會睇愛情喜劇,但我唔會超投入果種愛情觀念,反而更鍾意呢一類寫實嘅作品。《婚姻故事》拍一段愛情殘酷物語,唔會流於「金句式」或者過度戲劇化,就係用最平實最貼地、寫實到你心痛嘅拍法,講呢個殘酷故事,效果一啲都唔悶(或者講睇你投唔投入到)仲覺得好有戲味。

兩位主角火花四濺,Scarlett Johansson唔係遇上Renée Zellweger,分分鐘可以成為影后大熱人選,而Adam Driver慢慢蘊釀到爆發嘅情感,睇到想隔住個mon俾個擁抱佢,同佢講句:「會過去的。」原來高潮一鏡直落場爆發戲,足足拍咗50次,兩位演員嘅演出,精彩到不得了。

雖然套戲建基於編劇兼導演Noah Baumbach嘅真實故事,都好明顯用咗好多男性視點,但鍾意個視點不時都會轉返去女方身上,而且都仲有柔情一面,唔係一味妖魔化女性,呢個Balance做得好好。無論係「大閘」果個鏡頭,定還是女主角獨白回憶,都好細膩。

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

其實Adam Driver之前都有過套「恐怖婚姻故事」,可能大家冇乜留意,《幸福魔天倫》都係好精彩嘅作品,可惜當時上映反應一般。

兩套戲種可能好難對比,但係兩套「Netflix頒獎禮之途」作品,我鍾意《婚姻故事》多過《愛爾蘭人》

睇你用咩心態,如果你當愛情喜劇甚至倫理片睇,應該會覺得中伏,但係用比較寫實小品角度去細味,《婚姻故事》非常精彩,呢137分鐘,冇白花。

再見未必可成朋友,唔洗搞到變仇人,已經足夠。

最後機會

小弟執筆之原創小說已賣剩最後一批,售完即止,請即訂購:http://bit.ly/2PKXYFA

 

台灣書局兼網上平台亦已上架,可去文中連結購買:goo.gl/xzCymP

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

 

IG請Follow:
#travelerwithmovie

廣告

發表迴響