復仇聚會:好耐冇睇過一套睇完嬲到震嘅戲

復仇聚會

睇文前留意喇!

「晞。觀影記事」Patreon加強版已經開幕,精選深度獨家電影文章,請即訂閱:https://bit.ly/2TS6BiE

 

英文片名:The Invitation

成日間唔中都會有文章,推薦Netflix必睇遺珠、十大不能不看電影乜乜物物,呢套《復仇聚會》(The Invitation)必會榜上有名。見咗好多次,喺某個心情極差嘅夜晚開嚟睇,以為係勁嘢,點知伏到震,講緊可以話係人生睇過最伏嘅戲之一,係睇完會嬲果隻。

故事講一班朋友聚會,主人家係男主角嘅前妻,氣氛愈搞愈奇怪,以為係男主角諗多咗,點知背後另有陰謀。一班朋友圍埋一齊食飯,食食吓食出事嘅戲,精彩者可以拍到《完美謊情》《彗星來的那一夜》,點知呢套《復仇聚會》,或者係Netflix中文譯名極有誤導成份,成件事同「復仇」無關,男女主角係咪前妻前夫身份都冇乜關係,成套嘢衰啲講,真係喺度就咁「鳩噏」。

套戲片長100分鐘,我分開咗兩晚睇,事關頭果80分鐘係一班人冇point咁吹水,吹到一個地步離題萬丈,完全冇內容可言、彼此人物都係毫無個性,我甚至懷疑套戲到底有冇劇本,係咪就咁叫一班人自行吹水。男主角好似好抽離成件事,睇到你極為壓抑,但無論最終係咪「諗多咗」,頭大半套戲極考你耐性。果堆唔係伏線、唔係鋪排,睇完成套戲都唔覺得呢堆無厘頭對話有乜作用。如果純粹想安排個creepy嘅背景,講真呢堆對話20分鐘已經可以入正題,佢用咗足足80分鐘。

最後果20分鐘「爆大鑊」只係叫做有返少少睇頭,對比同類電影,都係好弱雞,我諗你睇時都約略估到係咁收場,而你鋪咗80分鐘都鋪唔到嘢,突然間話爆就爆,難睇程度堅係尷尬到冇眼睇。

好少可有一套戲悶到中途停咗睇唔到落去,但又因為花生佢到底做緊乜,堅持隔一日再睇埋落去,點知嘥咗人生100分鐘。唔明點解呢套嘢俾人力推做Netflix必睇之作,上返imdb睇評價,似乎好多人都同我一樣有相同諗法,俾呢堆文章昆咗,結果悶到頂唔順。

睇返導演往績,原來佢係拍《陰點鬼情人》同《倩影刺客》果位Karyn Kusama,「伏」得有理,之後據聞仲會執導「Dark Universe」德古拉伯爵嘅Reboot版,真係聽到都驚。

 

文字工作者也得要吃飯,你的支持是我寫下去的原動力。請給點心意,給小弟走更遠的路,寫更多好文章,歡迎透過payme以下連結或QR Code課金以作支持:https://payme.hsbc/jackyhei
75486099_723429001505181_3402665167123644416_n
同時,你也可透過Paypal捐款:paypal.me/jackyhei

 

感謝各位支持,小弟執筆之原創小說,私人貨存已全部售罄,有意者繼續可到此文章內的連結購買!

 

更多資訊及文章,請Like Fb Page:
【有故事的旅人】
【晞。觀影記事】

IG請Follow:
#travelerwithmovie

發表迴響